Ιστορία της Κρήτης

 • Σύγχρονη Ιστορία της Κρήτης

  Η Κρήτη κατά τα πιο πρόσφατα χρόνια.
  ιστορια της κρητης
  Το 1898 και μετά από σειρά επαναστάσεων, οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακήρυξαν την Κρήτη ως ανεξάρτητη "Κρητική Πολιτεία" υπό τη κυριαρχία του Σουλτάνου. Ωστόσο, οι αυθαιρεσίες του Αρμοστή Πρίγκηπα Γεώργιου, προκάλεσαν την οργή των Κρητικών που το 1905 εξεγέρθηκαν εναντίον του πραγματοποιώντας τη περίφημη "Επανάσταση του Θέρισου". Αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί σε παραίτηση ο παλιός αρμοστής και να οριστεί νέος ο Αλέξανδρος Ζαϊμης. Στις ιστορικές εκείνες στιγμές αναδείχθηκε η μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία του Ελευθέριου Βενιζέλου που σφράγισε με τη παρουσία του την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Μετά και από αυτά τα γεγονότα το Μάιο του 1913 επικυρώθηκε η τελική ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα και υψώθηκε η ελληνική σημαία στο νησί.

  Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής εισβολής, οι Κρητικοί πήραν μέρος στον αγώνα για ελευθερία, με αποκορύφωμα τη Μάχη της Κρήτης στις 20-28 Μαϊου του 1941, που αποτέλεσε την απόκρουση της σημαντικότερης ίσως αποβατικής επίθεσης των Γερμανών από τους αγωνιστές Κρητικούς και τους συμμάχους τους, Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Βρετανούς. Μετά από τέσσερα χρόνια σθεναρής αντίστασης στα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα το νησί απελευθερώθηκε και ξεκίνησε μια μακρά περίοδος ειρήνης και ανασυγκρότησης της ζωής του κρητικού λαού. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το νησί γνώρισε ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, λόγω των εκτεταμένων καλλιεργειών των γόνιμων εδαφών του και του τουρισμού, σημειώνοντας παράλληλα σημαντική πρόοδο στα γράμματα και τις επιστήμες.

  κρητη ελλαδα
Ιστορία
Νεολιθική εποχή
Μινωική εποχή
Ελληνιστική περίοδος
Ρωμαϊκή περίοδος
Νηρηίδες
Ιστορία
Βυζαντινή περίοδος
Ενετοκρατία
Τουρκοκρατία
Πρόσφατη ιστορία
Διατροφή
Αξιοθέατα
Κνωσός
Φαιστός
Μάλια
Ζάκρος
Blog Τέχνης
Παραλίες
Ελαφονήσι
Βάι
Μπάλος
Φαλάσαρνα
Η αξία του νερού
Η Κρήτη
Τόπος ξεχωριστός, ιδιαίτερος, με μοναδική φυσική ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους, η Κρήτη έχει στο πέρασμα του χρόνου γεννήσει σπουδαίους ανθρώπους και μεγάλους πολιτισμούς.