Ιστορία της Κρήτης

 • Νεολιθική εποχή

  νεολιθικη εποχη
  Η Νεολιθική περίοδος στο νησί είχε διάρκεια από το 5000 μέχρι το 2600 π.Χ. περίπου. Η θρησκευτική λατρεία αυτών των χρόνων ήταν αφιερωμένη όπως μαρτυρούν τα ευρήματα στη θεά της ευφορίας. Στην Κρήτη και στις γειτονικές περιοχές, έχει βρεθεί σημαντικός αριθμός από πήλινες φιγούρες εύσωμων γυναικών.
 • Μινωική εποχή

  μινωικη εποχη
  Τη Νεολιθική περίοδο διαδέχτηκε στην Κρήτη η Μινωική εποχή, που πήρε το όνομά της από το μυθικό βασιλιά της Κνωσού, Μίνωα. Η περίοδος αυτή είχε διάρκεια περίπου 1.500 χρόνια και αποτέλεσε τη “χρυσή εποχή” της Κρήτης. Η Μινωική εποχή διακρίνεται στην Πρωτομινωική (3000-2000 π.Χ.), τη Μεσομινωική Ι και ΙΙ (2000 – 1600 π.Χ.), τη Μεσομινωική ΙΙΙ, την Υστερομινωική Ι και ΙΙ (1700 – 1400 π.Χ.) και την Υστερομινωική ΙΙΙ (1400 – 1100 π.Χ.).
 • Μεταμινωική και Ελληνιστική περίοδος

  αρχαια κρητη

  Πολλές Ελληνικές φυλές από την ηπειρωτική Ελλάδα μετανάστευσαν στην Κρήτη στο πέρασμα των χρόνων. Οι Δωριείς, αφού κατέλαβαν τις Μυκήνες, εγκαταστάθηκαν στο νησί γύρω στο 1100 π.Χ. και εγκαθίδρυσαν έναν αριστοκρατικό τύπο πολιτεύματος κάτω από τη διακυβέρνηση τους ενώ στο ανατολικό μέρος του νησιού λίγες πόλεις διατήρησαν το Μινωικό πολιτισμό.

 • Ρωμαϊκή και πρώτη Βυζαντινή περίοδος

  ρωμαϊκη εποχη

  Η Κρήτη ως στρατηγικό σημείο στην ανατολική Μεσόγειο αποτέλεσε πρόκληση για τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το 67 π.Χ. μετά από σκληρή αντίσταση, πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων. Ακολούθησε μια ειρηνική περίοδος όπου πολλές πόλεις γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη και απέκτησαν πολυτελή οικοδομήματα. Το 330, μετά τη διάσπαση του ρωμαϊκού κράτους σε ανατολικό και δυτικό, η Κρήτη πέρασε στη κυριαρχία του Βυζαντίου.

Ιστορία
Νεολιθική εποχή
Μινωική εποχή
Ελληνιστική περίοδος
Ρωμαϊκή περίοδος
Ιλιάδα
Ιστορία
Βυζαντινή περίοδος
Ενετοκρατία
Τουρκοκρατία
Πρόσφατη ιστορία
Ενημέρωση
Αξιοθέατα
Κνωσός
Φαιστός
Μάλια
Ζάκρος
Ithaca ITS
Παραλίες
Ελαφονήσι
Βάι
Μπάλος
Φαλάσαρνα
Αίολος
Η Κρήτη
Τόπος ξεχωριστός, ιδιαίτερος, με μοναδική φυσική ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους, η Κρήτη έχει στο πέρασμα του χρόνου γεννήσει σπουδαίους ανθρώπους και μεγάλους πολιτισμούς.