Μνημεία της Κρήτης

 • Ζάκρος

  Το ανάκτορο της Ζάκρου.
  παλατι ζακρου
  Το ανάκτορο της Ζάκρου βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης, στο νομό Λασιθίου. Στην περιοχή αυτή, που σήμερα ονομάζεται Κάτω Ζάκρος, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Μινωικής πόλης της Ζάκρου τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο του Μινωικού πολιτισμού.

  Η Ζάκρος ήταν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ένα από τα τέσσερα κύρια διοικητικά κέντρα των Μινωιτών. Το φυσικό λιμάνι της και η στρατηγική θέση της πόλης την έκαναν μεγάλο εμπορικό κέντρο για το εμπόριο προς την Ανατολή. Εδώ ανασκάφτηκε το 4ο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο της Κρήτης, το οποίο είναι και το μοναδικό που έχει βρεθεί ασύλητο.

  Το ανάκτορο της Ζάκρου εκτιμάται πως κτίστηκε γύρω στο 1900 π.Χ., είχε έκταση περίπου 8.000 τμ. και αποτελείτο από 180 διαμερίσματα. Κατά το 1600 π.Χ αναδημιουργήθηκε και καταστράφηκε το 1450 π.Χ μαζί με τα υπόλοιπα σημαντικά κέντρα του Μινωικού πολιτισμού. Το ανάκτορο της Αρχαίας Ζάκρου είναι μικρότερο από τα υπόλοιπα ανάκτορα αλλά έχει παρόμοια διάταξη με τα αντίστοιχα της Κνωσού και της Φαιστού.

  ζακρος κρητη
Ιστορία
Νεολιθική εποχή
Μινωική εποχή
Ελληνιστική περίοδος
Ρωμαϊκή περίοδος
Νηρηίδες
Ιστορία
Βυζαντινή περίοδος
Ενετοκρατία
Τουρκοκρατία
Πρόσφατη ιστορία
Διατροφή
Αξιοθέατα
Κνωσός
Φαιστός
Μάλια
Ζάκρος
Blog Τέχνης
Παραλίες
Ελαφονήσι
Βάι
Μπάλος
Φαλάσαρνα
Η αξία του νερού
Η Κρήτη
Τόπος ξεχωριστός, ιδιαίτερος, με μοναδική φυσική ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους, η Κρήτη έχει στο πέρασμα του χρόνου γεννήσει σπουδαίους ανθρώπους και μεγάλους πολιτισμούς.