Μνημεία της Κρήτης

 • Φαιστός

  Το Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού.
  ανακτορο φαιστου
  Το Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού, βρίσκεται στη Νότια Κρήτη, στην πεδιάδα της Μεσαράς. Μυθικός ιδρυτής της πόλης φέρεται να είναι ο θρυλικός Μίνωας και πρώτος βασιλιάς της ο αδερφός του ο Ραδάμανθυς. Η πόλη της Φαιστού αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού και τον ισχυρότερο σε πλούτο και δύναμη οικισμό της νότιας Κρήτης.

  Το πρώτο ανάκτορο της Φαιστού βρισκόταν στη δυτική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου, οικοδομήθηκε δε περί το 2.000 π.Χ. σε αλλεπάλληλα επίπεδα και οι τοίχοι του ήταν κτισμένοι με αργολιθοδομή. Το ανάκτορο καταστράφηκε από σεισμό το 1730 π.Χ., όπως και η Κνωσός. Στη θέση των ερειπίων κτίστηκε κατόπιν νέο ανάκτορο, μεγαλοπρεπέστερο του πρώτου.

  Όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, το νέο ανάκτορο κτίστηκε πάνω στα ερείπια του πρώτου, είχε παρόμοιο σχεδιασμό με πιο ουσιαστική διαφορά το ελαφρά υπερυψωμένο επίπεδο του, λόγω ακριβώς της ύπαρξης των ερειπίων. Η κεντρική αυλή των ανακτόρων είχε διαστάσεις παρόμοιες με τις αντίστοιχες αυλές της Κνωσού και των Μαλίων και κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούνταν για τελετές λατρευτικού χαρακτήρα όπως τα Ταυροκαθάψια.

  φαιστος κρητη
Ιστορία
Νεολιθική εποχή
Μινωική εποχή
Ελληνιστική περίοδος
Ρωμαϊκή περίοδος
Ιλιάδα
Ιστορία
Βυζαντινή περίοδος
Ενετοκρατία
Τουρκοκρατία
Πρόσφατη ιστορία
Ενημέρωση
Αξιοθέατα
Κνωσός
Φαιστός
Μάλια
Ζάκρος
Ithaca ITS
Παραλίες
Ελαφονήσι
Βάι
Μπάλος
Φαλάσαρνα
Αίολος
Η Κρήτη
Τόπος ξεχωριστός, ιδιαίτερος, με μοναδική φυσική ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους, η Κρήτη έχει στο πέρασμα του χρόνου γεννήσει σπουδαίους ανθρώπους και μεγάλους πολιτισμούς.