Μνημεία του Μινωικού πολιτισμού

 • Κνωσός

  κνωσος
  Το Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού είναι το πιο σημαντικό αρχιτεκτονικό δείγμα του Μινωικού πολιτισμού, που ήκμασε από το 1700 π.Χ. έως το 1450 π.Χ. Στο παλάτι της Κνωσού έζησε σύμφωνα με τις παραδόσεις ο μεγάλος βασιλιάς Μίνωας και έτσι πασίγνωστοι μύθοι είναι άρρηκτα δεμένοι με το αρχαιολογικό αυτό μνημείο, όπως ο Λαβύρινθος του Μινώταυρου ή η ιστορία του Δαίδαλου και του Ικάρου.
 • Φαιστός

  φαιστος
  Η Φαιστός, το δεύτερο σημαντικότερο Μινωικό ανάκτορο, είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων το παλάτι του Ραδάμανθυ, αδελφού του βασιλιά Μίνωα. Το παλάτι της Φαιστού κτίστηκε δύο φορές. Είναι ένα εξαιρετικό δείγμα των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν Κρητικά παλάτια και μαρτυρά εμμέσως την κοινωνική δομή κατά τη Μινωική εποχή.
 • Μάλια

  μαλια
  Ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων πήρε το όνομά του από την ομώνυμη γειτονική κωμόπολη. Το ανάκτορο των Μαλίων κτίστηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο που ανεγέρθηκαν τα ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού και της Ζάκρου και είχε παρόμοιο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Πέρα από το σχεδιασμό ακολούθησε ταυτόσημη πορεία με τα υπόλοιπα Μινωικά ανάκτορα από την πλευρά της ακμής και της παρακμής.
 • Ζάκρος

  ζακρος
  Το ανάκτορο της Ζάκρου βρίσκεται στο Ανατολικό τμήμα της Κρήτης και είναι το τέταρτο σε μέγεθος Μινωικό παλάτι του νησιού και το μοναδικό που βρέθηκε ασύλητο. Ανάμεσα στα ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής ξεχωρίζουν μεγάλα ξίφη με φύλλα χρυσού, ελεφαντόδοντα, χάλκινα διακοσμητικά από την Κύπρο και ένας αμφορέας με παράσταση ενός ιερού κορυφής και αγριμιών.
Ιστορία
Νεολιθική εποχή
Μινωική εποχή
Ελληνιστική περίοδος
Ρωμαϊκή περίοδος
Ιλιάδα
Ιστορία
Βυζαντινή περίοδος
Ενετοκρατία
Τουρκοκρατία
Πρόσφατη ιστορία
Ενημέρωση
Αξιοθέατα
Κνωσός
Φαιστός
Μάλια
Ζάκρος
Ithaca ITS
Παραλίες
Ελαφονήσι
Βάι
Μπάλος
Φαλάσαρνα
Αίολος
Η Κρήτη
Τόπος ξεχωριστός, ιδιαίτερος, με μοναδική φυσική ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους, η Κρήτη έχει στο πέρασμα του χρόνου γεννήσει σπουδαίους ανθρώπους και μεγάλους πολιτισμούς.